CTV híradó

Oldalainkat 30 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2219
mod_vvisit_counterTegnap5496
mod_vvisit_counterA héten2219
mod_vvisit_counterElőző héten37682
mod_vvisit_counterA hónapban131761
mod_vvisit_counterElőző hónap299027
mod_vvisit_counterÖsszesen5679631
Ma 2014. december 22., hétfő, Zénó napja van. Holnap Viktória napja lesz.
Kezdőlap Kultúra FIAM alkotótábor Somos Gyula vezetésével
FIAM alkotótábor Somos Gyula vezetésével PDF Nyomtatás E-mail
2012. július 20. péntek, 11:11

0720fiam alkototabor 

Bár sok alkotótábor van országszerte, a ceglédi a legjobbak közé tartozik, hiszen valóban használható, és hasznos ismeretekkel segíti az olajfestészet iránt érdeklődő alkotókat – vallják azok a művészek, akik a Fiatal Alkotók Műhelye, a FIAM táborán részt vesznek. A tábor vezetője Somos Gyula festőművész, az amszterdami Képzőművészeti Akadémia tanára.

A tábor résztvevői reggeltől délutánig a festőállvány előtt ülnek, és dolgoznak, egy-egy beállítást festenek. Munkájukat folyamatosan figyelemmel kíséri Somos Gyula, és felhívja a figyelmüket hibákra, a hiányosságokra. Elmagyarázza és ki is igazítja a készülő képet, így elméletben és gyakorlatban is láthatják, hogyan kell csinálni.

A szervezőtől megtudtuk: éppen olajfestészetet tanulnak. Van, aki csak fejlődni szeretne, vagy más látószögből szeretné az eddigi tanulmányait kiegészíteni. Ez a tábor nagyon nagy lehetőség, mert Somos Gyula vette kezelésbe az érdeklődőket, aki Amszterdamban tanít már húsz éve a Képzőművészeti Akadémián – mondta el Mezei Zsuzsa.

A táborba ceglédiek mellett az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság valamint a Székely Bertalan Grafikai Stúdió tagjai is jelentkeztek. A gyakorlati képzést elméleti oktatás is kiegészíti. Mezei Zsuzsa elmondta: a délutáni és esti órákban Sárközi Erzsébet vezetésével volt egy program, és filmvetítés is volt, szintén festészetről, és lesz egy kerti parti, ahol szabad beszélgetés lesz, és volt művészettörténeti előadás is – számolt be a szervező a tábor programjáról.

Az egyik program pedig Somos Gyula Cegléden lévő alkotásainak megtekintése volt. A FIAM alkotóháznak ez az első felnőtt tábora.

Sárközi Erzsébet festőművész elmondta, a hallgatók azt mondták a második napon, hogy annyi mindent kaptak a két nap alatt, hogy egy hétre is elég lett volna. - Ettől van egy olyan jó érzésem, hogy annak ellenére, hogy először csináljuk, lehet érdemes lesz jövőre is – tette hozzá a művész.

Az alkotótáborok idejére egy tárlatot állítottak össze azokból a fotókból, amelyek az alkotóház eredeti állapotáról, illetve átépítéséről szólnak. Sárközi Erzsébet elmondta, hogy régóta készülnek egy fotókiállításra, amely arról szól, hogy milyen volt a ház Patkós Irma halála után 12 évvel, amikor először jöttek a házba, és hogy milyet sikerült belőle létrehozni. Nagyon beszédes kiállítás, úgyhogy szöveget nem is írtak hozzá.

Az alkotótábor szombaton Bajor Imre bronzöntés bemutatójának megtekintésével ér véget.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés