CTV híradó

Oldalainkat 51 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa3036
mod_vvisit_counterTegnap7704
mod_vvisit_counterA héten52008
mod_vvisit_counterElőző héten48302
mod_vvisit_counterA hónapban157160
mod_vvisit_counterElőző hónap206423
mod_vvisit_counterÖsszesen5406003
Ma 2014. november 23., vasárnap, Kelemen és Klementina napja van. Holnap Emma napja lesz.
Kezdőlap Kultúra FIAM alkotótábor Somos Gyula vezetésével
FIAM alkotótábor Somos Gyula vezetésével PDF Nyomtatás E-mail
2012. július 20. péntek, 11:11

0720fiam alkototabor 

Bár sok alkotótábor van országszerte, a ceglédi a legjobbak közé tartozik, hiszen valóban használható, és hasznos ismeretekkel segíti az olajfestészet iránt érdeklődő alkotókat – vallják azok a művészek, akik a Fiatal Alkotók Műhelye, a FIAM táborán részt vesznek. A tábor vezetője Somos Gyula festőművész, az amszterdami Képzőművészeti Akadémia tanára.

A tábor résztvevői reggeltől délutánig a festőállvány előtt ülnek, és dolgoznak, egy-egy beállítást festenek. Munkájukat folyamatosan figyelemmel kíséri Somos Gyula, és felhívja a figyelmüket hibákra, a hiányosságokra. Elmagyarázza és ki is igazítja a készülő képet, így elméletben és gyakorlatban is láthatják, hogyan kell csinálni.

A szervezőtől megtudtuk: éppen olajfestészetet tanulnak. Van, aki csak fejlődni szeretne, vagy más látószögből szeretné az eddigi tanulmányait kiegészíteni. Ez a tábor nagyon nagy lehetőség, mert Somos Gyula vette kezelésbe az érdeklődőket, aki Amszterdamban tanít már húsz éve a Képzőművészeti Akadémián – mondta el Mezei Zsuzsa.

A táborba ceglédiek mellett az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság valamint a Székely Bertalan Grafikai Stúdió tagjai is jelentkeztek. A gyakorlati képzést elméleti oktatás is kiegészíti. Mezei Zsuzsa elmondta: a délutáni és esti órákban Sárközi Erzsébet vezetésével volt egy program, és filmvetítés is volt, szintén festészetről, és lesz egy kerti parti, ahol szabad beszélgetés lesz, és volt művészettörténeti előadás is – számolt be a szervező a tábor programjáról.

Az egyik program pedig Somos Gyula Cegléden lévő alkotásainak megtekintése volt. A FIAM alkotóháznak ez az első felnőtt tábora.

Sárközi Erzsébet festőművész elmondta, a hallgatók azt mondták a második napon, hogy annyi mindent kaptak a két nap alatt, hogy egy hétre is elég lett volna. - Ettől van egy olyan jó érzésem, hogy annak ellenére, hogy először csináljuk, lehet érdemes lesz jövőre is – tette hozzá a művész.

Az alkotótáborok idejére egy tárlatot állítottak össze azokból a fotókból, amelyek az alkotóház eredeti állapotáról, illetve átépítéséről szólnak. Sárközi Erzsébet elmondta, hogy régóta készülnek egy fotókiállításra, amely arról szól, hogy milyen volt a ház Patkós Irma halála után 12 évvel, amikor először jöttek a házba, és hogy milyet sikerült belőle létrehozni. Nagyon beszédes kiállítás, úgyhogy szöveget nem is írtak hozzá.

Az alkotótábor szombaton Bajor Imre bronzöntés bemutatójának megtekintésével ér véget.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés
Hirdetés